Static overlay

HET BLIJFT IN DE FAMILE

Een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven

Static overlay

HET BLIJFT IN DE FAMILE

Een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven

previous arrow
next arrow

Het blijft in de familie

Een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven

Familiebedrijven heb je overal. Maar op Texel misschien nog wel net even meer. Volgens Jan Jacob Rab, vierde generatie in Texels grootste familiebedrijf, houdt het MKB – dat volgens hem voor een groot deel bestaat uit familie-bedrijven – de BV Nederland aan het werk.

Ook Ronald Biesboer, uitgever van dit boek, komt uit een familiebedrijf. Als derde generatie bakker was hij genood-zaakt de deuren te sluiten. ‘Maar ik blijf altijd geïntrigeerd door het fenomeen. Waar komt die vaak tomeloze energie vandaan? Wat is de kracht? Maar ook: wat zijn de valkuilen? Onze bakkerij is al lang geleden gesloten. Toch ben ik er nog altijd niet los van. Het bedrijf zit me nog steeds in het bloed…’

Alle reden om eens op zoek te gaan naar hoe dat bloed in Texelse familiebedrijven stroomt. We gingen op bezoek bij 33 ondernemersfamilies en spraken met opa’s, oma’s, vaders, moeders, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten. Samen geven ze hun familiebedrijven vorm, in zeer uiteenlopende samenstellingen. De ene familie zet de tradities al generaties lang voort, in een andere familie gaf de oprichter nog maar onlangs het stokje door aan zoon of dochter, waarmee een nieuw familiebedrijf werd geboren.

Zoeken we naar overeenkomsten tussen Texelse familie-bedrijven, dan springt één eigenschap eruit: heel hard werken. Werkweken van zestig, zeventig uur of meer zijn eerder regel dan uitzondering. Ook doorzettingsvermogen lijkt een vanzelfsprekend gegeven. Families lopen graag een paar stappen harder om hun bedrijf op de rit te houden of, in tijden van crisis, te doen overleven. Iets anders wat opvalt? Bijna geen enkele familie zegt druk te hebben uitgeoefend op de volgende generatie om ook in de zaak te komen. Toch stappen kinderen vaak in het bedrijf van hun ouders, al is het soms pas na uitgebreide omzwervingen elders.

Hier kun je het boek bestellen.

Roerige familiegeschiedenis Ab de Wijn

‘Erebaantje’ opa basis van florerend verzekeringsbedrijf Een vrijbuiter. Gesteld op zijn vrijheid en gevormd door…

Familie Van der Vis investeert elke euro in bedrijf

De rijke geschiedenis van Oranjerie Het Vogelhuis Dag en nacht zijn Anton van der Vis…

Cees en Barry Betsema hebben een bijzondere band

‘We hebben hetzelfde doen en laten’ Al zijn oudere broers gingen de visserij in, maar…

Familiebedrijf De Wit draait op Juttertje

‘Achter de geraniums is niets voor mij’ Cor de Wit (1929) loopt mopperend door de…

Dobber Outdoor: vrolijke vakantiewinkel voor iedereen

‘Mensen die blij je zaak uitlopen, dáár doen we het voor’   Een houten tentharing…

Drossen zijn bedreven kooplui

‘Lapjessnijders zijn er genoeg in de supermarkt’   Er zijn maar weinig Texelse bedrijven die…

Schoonmaakbedrijf Dupon houdt het in de familie

‘Als het echt schoon moet zijn’ Wat is er nou mooier dan een succesvol bedrijf…

Een Haker-slager gaat altijd voor vakwerk

‘Kwaliteit verloochent zich niet’ Hij is geen supermarktman. Ooit heeft Peter Haker het wel geprobeerd,…

Eerste prijsopgaves achterop sigarendoos

Ondernemerschap gebroeders Graaf komt goed uit de verf Dat schilderen vond hij maar niks. Liever…

Alle kinderen in het familiebedrijf

Trotser kun je moeder Halsema niet maken Groener dan groen, dat zijn de vingers van…

Henk en Margret Prins vormen een wereldteam

‘Mijn vader is een heel goede leermeester’ ‘Ik heb moeite met autoriteit en zou ook…

Familie Hin helemaal tevreden in het bos

‘Zo’n kans krijg je maar één keer’   Hét adres voor ‘het patatje op zondag’,…

Familie Hoogenbosch boert goed in de horeca

‘We gebruiken nog steeds de tafels van opa Ben’   Het begon allemaal met de…

Vijfde generatie vissers familie Krijnen

‘Een mooi schip vis naar de veiling brengen’ De Texelse visserij maakte grote veranderingen door.…

Motto familie Langeveld Hoeve Nieuw Breda:

‘Alles wat beweegt, blijft’ Zeg je hoeve Nieuw Breda en Boutique Hotel Texel, dan heb…

Modehuis Moerbeek synoniem voor service

'Ik stem het aanbod af op mijn klanten’ Vakkennis en gastvrijheid, dat is waarin Modehuis…

Transportfamilie Schouwstra heeft echte fans

De mooiste truck van Nederland staat op een oprit aan de Abbewaal Zonder hen geen…

Bedrijf familie Schuijl groeide uit tot grote speler

‘Wij zijn ondernemers met een sterk onderbuikgevoel’ Kort na half acht ’s morgens begint op…

Harde werkers met horecabloed

Familie Segers is geworteld op de Stenenplaats Ze zijn zo ongeveer geboren op de Stenenplaats.…

Aannemingsbedrijf Tatenhove laat sporen na

‘Er is geen pad op Texel waaraan wij niet hebben gewerkt’   ‘Het geeft een…

Hechte familieband bij Van Sambeek Truck Service

‘Wij kunnen altijd op elkaar terugvallen’ ‘Als je je bedrijf aan je kinderen verkoopt, dan…

Hotel Tatenhove als gezamenlijk avontuur familie Van der Spek

‘Wat dachten jullie van een hotel?’ Wat begon met een losse opmerking, groeide uit tot…

Van katholieke boekhandel naar breed gesorteerde gezinswinkel

Boeken rode draad in geschiedenis familie Welboren De creatieve etalage van Nauta Boek vraagt meteen…

Bij Zoetelief heeft ieder z’n eigen taken en verantwoordelijkheden

‘Als het erop aankomt, dan zijn we familie’ In het familiebedrijf van Gerard en Ria…

Smaakvolle oase in Zelfpluktuin familie Boersen

‘Aardbeien zijn niet om te bewaren, maar om op te eten’  ‘Als we wilden weten…

De gebroeders Eelman vervoeren van alles

Transport op z’n Tessels Het is zaterdagochtend, half 10. Tijd voor koffie in de kantine…

Landbouw zit de Lappen in het bloed

‘Doen wat je het liefste doet’ Al veertien generaties lang boert de familie Lap rond…

RAB na bijna honderd jaar nog steeds toonaangevend familiebedrijf

Jan Jacob Rab: ‘Handel zit ons in het bloed’ ‘Ik ben geen directeur, maar een…

‘Luchtpiraten’ in de voetsporen van hun vader

‘Parachutespringen is het mooiste dat er is’ Diep van binnen voelen ze zich nog steeds…

Horecafamilie Stolk zit nooit stil

‘Een uitsmijter? Wat is dat?’ Nog maar twintig jaar jong waren Jan en Jenny Stolk…

Timmer’s Bakkerij doet geen concessies

´De recepten zijn nog van opa’ ‘Koekenbakker? Dat is bij ons een compliment.’ Er wordt…

Van pionier Arie tot keukenprinses Marjet van der Vis

Met Keukencentrum Texel kwam een droom uit Ze was al vroeg zelfstandig en ging op…

Nico, Tine en Joost van Heerwaarden hebben nooit ruzie

‘Je bent jong en je hebt vierentwintig uur per dag’ De aannemerij in de bouwwereld…