Naast Texel zijn er natuurlijk nog veel meer prachtige Waddeneilanden. Het is lang geleden dat ik de korte oversteek naar Vlieland - het kleinste Waddeneiland van Nederland - heb gemaakt, maar voor een gezellig dagje met familie was het weer eens zover! Op paal 33 stap je op op waddenveer De Vriendschap, de boot die vaart tussen Texel en Vlieland.

Na zo’n half uurtje varen meerden we aan op Vlieland. Het water was extreem hoog, maar gelukkig kon de Vliehors Expres net bij de steiger komen. Door de golven reden we met de Vliehors Expres het zand van de Vliehors op, wat een onwijs mooie zandwoestijn! Na een half uur rijden kwamen we aan bij ‘het Posthuys’. Het eerste stukje van leven dat je tegenkomt op Vlieland als je vanaf Texel reist.

Het Posthuys heeft een mooi hotel, restaurant en terras met een leuke speeltuin. Ook kun je er een fiets huren. Wij kozen ervoor om eerst een fietstocht te maken en op de terugweg daar nog wat te drinken, zodat we zeker weer op tijd terug zouden zijn voor de terugtocht naar Texel. 

Zo vertrokken we, gezellig met z’n allen op de fiets de tocht door de uitgestrekte duinen richting het pittoreske dorp Oost-Vlieland. Je kunt trouwens ook de bus nemen. Auto’s rijden er bijna niet op Vlieland dus dat is geen optie, en maakt het nog heerlijker om hier te fietsen!

We fietsen dus naar Oost-Vlieland: dit is tevens het enige dorpje op het eiland. Daaraan merk je toch wel duidelijk dat Vlieland een stuk kleiner is dan Texel! Na 8 kilometer vanaf het Posthuys bereik je het dorpje en ik voelde me er meteen thuis: leuke winkeltjes, terrasjes, leuk haventje… Overal zitten mensen gezellig te kletsen onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. Het heeft alle eigenschappen die ik zo heerlijk vind aan de Waddeneilanden.

collage dagje vlieland

We lunchen gezellig bij Cafe de Oude stoep langs de Waddenkust. Vervolgens lopen we nog wat rond door Oost-Vlieland en bekijken wat gezellige winkeltjes. En dan begint de terugreis alweer, want om kwart over vijf komt de Vliehors Expres ons weer ophalen bij het Posthuys. We fietsen terug langs de Waddenkant en kijken even op de camping: dit lijkt mij wel wat! Ik ga zeker een keer terug met Tim en dan nemen we een tentje mee om er minimaal één nachtje te blijven.

We drinken lekker een biertje na deze geslaagde dag en maken dezelfde avontuurlijke reis weer terug naar huis. Zo hoog als het water op de heenreis was, zo laag is bij de terugreis. De Vriendschap redt het daardoor niet om aan te meren bij de steiger dus gaan we via een klein trappetje (zie foto) - met spullen (denk aan fietsen), huisdieren, baby’s en al - het schip op. Het is wat improviseren maar uiteindelijk zat iedereen aan boord. De meeste met natte voeten maar dat mocht de pret niet drukken: dat ben je al snel weer vergeten als je geniet van de zeehonden om je heen en onder het genot van een Juttertje.

Bij terugkomst op Texel hebben we allemaal een moe, maar voldaan gevoel. Ik denk dat ik gauw dus met Tim weer ga, want het is een bijzonder mooi, klein én gezellig eiland waar je, ondanks dat het zo klein is, niet snel uitgekeken raakt! En een retourtje maak je voor nog geen 30 euro!

Wil je vanaf Texel een dagje naar Terschelling? Dan heb ik nog een leuke tip voor je! Bruuzer Texel (RIB-experience) brengt je binnen een uur naar Terschelling. Je kunt met z’n twaalven aan boord. Als de Bruuzer vol zit betaal je voor een retourtje 50 euro per persoon, maar je kunt zelf kiezen (let wel op het getij) wanneer je heen en terug gaat. Wij deden dit laatst met vriendinnen en hadden de grootste lol!

 


Lees en bekijk meer van Jorinde