Middenin natuurgebied Waalenburg vind je De Marel: een prachtig natuurcentrum langs de Nieuwlanderweg. Hier vind je informatie over Waalenburg en de Vogelboulevard, maar ook over de natuur op Texel in het algemeen. Daarom is het dé uitvalsbasis om op ontdekkingstocht te gaan.

Voor de wandelaar of fietser heeft het natuurgebied Waalenburg veel te bieden. Vanuit De Marel kun je diverse mooie routes verkennen. Natuurmonumenten is blij en trots dat ze na 112 jaar eindelijk een fysieke plek hebben om bezoekers te vertellen over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur op Texel. Mensen zijn veelal verrast over hoe mooi het gebouw en vooral ook het gebied is geworden dat in oude glorie wordt hersteld. Dat dragen we hier uit, dat mensen op pad moeten gaan en een mooie ervaring kunnen hebben in de natuur. Met De Marel hebben we daar een prachtige uitvalsbasis voor. Waddenpolder Waalenburg is het eerste en het grootste weidevogelreservaat van Nederland. Je fietst hier zo langs de kronkelende kreken die stammen uit de tijd dat de zee op deze plek nog vrij spel had.’

In het natuurcentrum vind je een permanente tentoonstelling met opgezette vogels. Ook worden de actuele waarnemingen van vogels continu bijgehouden. Voor je gaat wandelen door Waalenburg kun je daar even naar informeren, dan weet je op welke soorten je scherp moet zijn. Ook voor mensen in een rolstoel is er een route aangelegd. Deze start bij het natuurcentrum en brengt je bij een prachtig uitkijkpunt met uitzicht over de hele polder.

Onderweg kom je de meest bijzondere vogel- en plantensoorten tegen. Waalenburg is niet voor niets het eerste gebied op Texel dat in 1909 door Natuurmonumenten – toen door Jac. P. Thijsse – werd aangekocht. Overal broedde destijds kemphanen en watersnippen. De grutto en kievit waren de meest voorkomende soorten. Dat is helaas erg veranderd, maar gelukkig is Waalenburg nog steeds een walhalla voor weidevogels. Recentelijk zijn er tot wel 225 broedparen veldleeuweriken geteld. De grutto, kievit, scholekster, tureluur, slobeend, gele kwikstaart en de graspieper, grote kans dat je ze tegenkomt. Maar er is nog veel meer, want tijdens een wandeltocht kun je makkelijk rond de vijftig verschillende vogelsoorten tegenkomen.

Waalenburg is het hele jaar rond aantrekkelijk om te bezoeken. Vanaf april verschijnen er veel zeldzame bloemen. Delen van het gebied kleuren lila en paars van de orchideeën. Je vindt hier bijvoorbeeld de harlekijnorchis, de brede orchis en echte koekoeksbloemen. Maar ook de gele boterbloemen en grote ratelaars kom je tegen langs de kreken. In deze periode zijn ook de vogels op hun mooist, dan hebben ze hun broedkleed aan om er op hun paasbest uit te zien. In de trektijd, maar ook vanaf eind juni, is het gebied rijk aan steltlopers. Er zijn dan witgatjes, bosruiters, oeverlopers, kemphanen, wulpen, goudplevieren en verschillende strandlopers te zien. Ze zoeken naar voedsel voor ze weer verder trekken. In het najaar en de winter vult de polder zich met Texelse schapen en is het een goed rustgebied voor overwinterende kleine zwanen, ganzen en eenden. Ook de buizerd en de slechtvalk zijn er aanwezig en met wat geluk spot je ook een velduil. Vanuit het natuurcentrum ontdek je de mooiste plekken in de polder.

Kom je terug van je tocht door Waalenburg, dan kun je in Natuurcentrum De Marel je bevindingen delen en nagenieten onder het genot van een kopje thee of koffie met iets lekkers. En ook voor kinderen is er veel te beleven in de speelnatuur van OERRR, de kinderspeelplaats bij De Marel. Pomp water door de waterbaan, spetter als een eend, klauter als een boomkruiper, sluip door de bosjes als een merel en bouw een groot nest als een lepelaar. In de speelnatuur van OERRR beleef je je eigen avonturen in en met de natuur.

Natuurcentrum De Marel is open op dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 16:30 uur.

 

 


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017