In een tijdperk waarin we allemaal fotografen zijn geworden dankzij onze smartphones, is de kunst van smartphonefotografie een vaardigheid die het verschil kan maken tussen een gewoon kiekje en een meesterwerk. Samen met fotograaf Wim Ploeg duiken we in de wereld van smartphonefotografie en ontdekken we waarom het de moeite waard is om zijn cursus te volgen.
De mooiste momenten
We beginnen met een goede kop koffie en versgebakken koek, die in de keuken bij het Quelderhuys wordt bereid. Na een korte kennismaking gaan we over tot waarvoor we zijn gekomen: fotografie. Wim legt uit dat smartphonefotografie draait om het vastleggen van spontane momenten die anders verloren zouden gaan. Zo hebben wij na een aantal minuten al een aantal handige tips over het snel openen van je fotocamera (jazeker, daar zijn trucjes voor). Een smartphone biedt een scala aan fotografische mogelijkheden met verschillende camera-instellingen en bewerkingshulpmiddelen binnen handbereik. Deze cursus van Wim leert je onder andere hoe je deze functies optimaal kunt benutten om je visie vast te leggen. Wist je bijvoorbeeld dat je maar een minuscuul plasje water nodig hebt voor een prachtige reflectiefoto? En dat je dit dus heel simpel kunt creëren op de plek die je zelf wilt? Na een poosje oefenen op het kerkje in De Cocksdorp waren we vervolgens klaar voor ‘het echte werk’ bij Het Haventje van Sil.
Compositie en belichting
De smartphonefotografiecursus begint bij de basis, zoals het stabiliseren van je opnamen en het beheersen van focus en belichting. Maar het gaat verder dan dat. Leer hoe je portretten kunt maken met een vervaagde achtergrond of hoe je bijvoorbeeld een insect scherp kunt fotograferen op een bloem. Een essentieel aspect is begrip van compositie en licht. Wim leert ons hoe we de regel van derden kunnen toepassen (stap 1: zet de optie ‘raster’ aan bij de camera-instellingen) en ook krijgen we de nodige tips over licht, bijvoorbeeld voor als je van binnen naar buiten wilt fotograferen.
Obsidentify
In de cursus wordt er tijd besteed aan macrofotografie. Hoe krijg je dat ene kleine object, zoals een vlinder, het beste in beeld? Als je ze eenmaal op de foto hebt, dan is het natuurlijk ook leuk om te weten wat voor soort het is. Met de app ‘obsidentify’ kun je in één klik herkennen wat voor plant of dier je in beeld hebt gebracht. Deze app is gekoppeld aan waarneming.nl. Hierbij krijg je niet alleen de naam van de plant of het diertje, maar je ziet ook direct hoe zeldzaam het is in jouw omgeving. Daarnaast dien je de wetenschap, want steeds meer waarnemingen worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Hoe leuk is dat?
Je smartphone is niet alleen een communicatiemiddel, maar ook een hulpmiddel om creatieve momenten vast te leggen en te delen. Lijkt het je ook leuk om hier meer over te leren? Boek dan een workshop via de QR-code of kijk op de website www.bekijkhetmetwim.nl