Texel staat bekend om zijn heerlijke streekproducten. En het wordt belangrijker dan ooit om je steentje bij te dragen aan het klimaat. Door lokaal te kopen doe je dat op een simpele én leuke manier, omdat er minder transport bij komt kijken. Lekker voor jou, goed voor het milieu. Gelukkig zijn lokale producten en korte ketens weer helemaal in opmars. Want zeg nou zelf: het is toch veel leuker om te weten waar je eten vandaan komt?

Texelse traditie uit de oven
Echte Bakker Timmer is al generaties lang een begrip op Texel. Sinds 1910 bakt de familie Timmer met liefde en vakmanschap de lekkerste broden, koeken en gebakjes. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en zijn er vijf winkels, waarvan vier met tearoom in Den Burg (2x), De Koog, Oudeschild & De Cocksdorp.

De recepten van toen zijn nog altijd de basis. Er wordt uitsluitend gewerkt met pure ingrediënten van hoge kwaliteit, het liefst van Texelse bodem. Zo komt het graan voor het brood van het eiland en wordt het gemalen in molen De Traanroeier in Oudeschild. Ook Texelse aardbeien, zuivel en vlees vinden hun weg naar de bakkerij. Specialiteiten als de Hoornderring en hongerpunt zijn niet meer weg te denken. De Hoornderring is een grote gevulde koek met echte amandelspijs. Deze gaat vaak mee als lekkernij voor het thuisfront. En de beroemde hongerpunt, gemaakt van restjes gebak met speculaaskruiden, roept bij veel Texelaars jeugdherinneringen op. In de tearooms kun je genieten van een vers belegd broodje of gebakje met koffie. Heerlijk om van te genieten deze winter.

Lokaal opwarmertje

Strandjutten is een eeuwenoude traditie op Texel. Bij weer en wind gaan strandjutters op pad om te kijken wat er is aangespoeld. Doornat en verkleumd wordt er dan om op te warmen bij thuiskomst vaak een Juttertje gedronken. Het drankje bevat maar liefst veertien verschillende kruiden. Een ander populair écht Texels drankje is de kruidenlikeur ‘Kees Boontje’. De geschiedenis gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw en betreft een echte Texelse strandjutter uit Den Hoorn: Kees Boon. Hij vond eens een Zweedse drenkeling op het strand en merkte dat het drankje dat de man bij zich had wonderen verrichtte. Eenmaal hersteld liet de Zweed het recept bij Kees achter, als dank voor diens goede zorgen. De plaatselijke herbergier in Den Hoorn wilde de kruidenlikeur maar al te graag uitproberen. In tegenstelling tot Juttertje is Kees Boontje alleen op Texel verkrijgbaar.

Het geheim van Texeler

De Texelaar is de trots van het eiland. Wereldwijd wordt het schaap geroemd om z’n perfecte vlees, maar ook de kwaliteit van de wol is van ongekend hoog niveau. Deze zuivere scheerwol is geschikt voor het produceren van dekbedden, matrassen, toppers, kussens, onderdekens en futons. Heerlijk warm tijdens koude nachten. De bijzondere, isolerende werking van de Texelse wol maakt het zo geschikt om onder te slapen. De wollen vacht beschermt het schaap ’s winters tegen de kou en geeft de dieren in de zomer een verkoelende mantel. Dat doet diezelfde wol in de dekbedden van Texeler, want het behoudt zijn natuurlijke eigenschappen, ook na het scheren, wassen en verwerken. Wol bestaat namelijk uit miljoenen veerkrachtige, ge-kroesde vezels. Daartussen zit veel stilstaande lucht. Dat vormt een isolerende laag, die de lichaamswarmte optimaal isoleert én ventileert. In de fabriek wordt daar het vernaaldingsproces aan toegevoegd. Dat kun je gerust het geheim van Texeler noemen. Wij duiken deze winter onder de Texelse wol, duik je mee?


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017