De koffers uitgepakt en gesetteld? Tijd om het eiland te ontdekken! Onze tip: stap in de wereld van Novalishoeve. Kippen scharrelen vrij rond, koeien staren dromerig voor zich uit. In de tunnelkas steken bieten en raapstelen uit de grond, rijp voor de oogst. Iets verderop zijn mensen hard aan de slag. Alles wat het land geeft, verwerken zij tot brood, thee, zuivel en meer lekkers. Onlangs is er veel vernieuwd op de boerderij, sla een bezoekje aan Novalishoeve dus zeker niet over tijdens je vakantie op Texel en kijk je ogen uit!

Een ware ontdekkingsreis, dát ervaar je tijdens een rondje op Novalishoeve, waar je overal vrij mag rondlopen. De natuur drukt haar stempel op deze biologisch dynamische boerderij, waar iedereen welkom is. Alles reilt en zeilt op het ritme van de seizoenen. In het voorjaar gaan gewassen en kruidenplanten de grond in. Het zilte klimaat, de rijke bodem en ervaren handen doen de rest. En dan… tijd voor de oogst! Van graan en sla tot basilicum en komkommers. Het is elk jaar weer een bonte verzameling.

Beestenboel

Ondertussen laat de beestenboel van zich horen. Varkens wroeten in de modder, ergens tussen het stro vind je een paar eieren. De koeien gedijen bij de serene rust. Het resultaat? Dagelijks liters volle melk, die Novalishoeve dankbaar gebruikt voor de productie van onder meer yoghurt, kaas en ijs. Terwijl in de tuin druk wordt geschoffeld, zijn twee jongens druk met een trekmes in de weer. Ze maken robuuste houten banken, die Novalishoeve in opdracht van Staatsbosbeheer in de Texelse duinen plaatst.

Lekker

Er is dus – zoals we op Texel zeggen – genoeg ‘reuring’ op het terrein. En het leuke is: je mag rondlopen door de stal, tuin, kassen en akkers. Doen dus! Heb je je ogen goed de kost gegeven, plof dan even neer in het gezellige en onlangs vernieuwde dagcafé. Vlak achter de balie halen bakkers dampend vers brood van eigen graan uit de oven. Ja, dat komt binnen no time op je bord, met dikke plakken kaas, tomaatjes en kruiden uit eigen tuin. Grappig detail: via de ramen kijk je recht in de koeienstal. Weet je gelijk weer wie aan de wieg staan van die heerlijke zuivelproducten! Vraag je je af waarom er zoveel leidingwerk door het energie-neutrale pand loopt? Dat zijn de melkleidingen waardoor snel en gemakkelijk zuivel in de kaas- en ijsmakerij stroomt. Probeer deze zomer zeker het zelfgemaakte ijs, vorig jaar werd het door het JAN Magazine uitgeroepen tot het lekkerste ijs van Texel.

Rust en regelmaat

Op Novalishoeve gebeurt trouwens alles met liefde en aandacht. Zaaien, brood bakken of gasten bedienen. Het ambachtelijke werk is in handen van jongeren met een psychischiatrische zorgvraag en/of licht verstandelijke beperking. Een deel van hen woont op Novalishoeve, anderen hebben een eigen plekje op het eiland. De rust en regelmaat op de boerderij doen wonderen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Novalishoeve biedt deze jongeren een zetje in de rug, zodat ze weer hun draai vinden in de maatschappij. Tussen de bedrijven door krijgen begeleiders de allermooiste feedback: ‘Ik vind het fijn op Novalishoeve; ik kan hier verder komen.’

 

Novalishoeve

Dagcafé * Winkel * Boerderij * Bakkerij * Kaasmakerij * IJskeuken * Theemakerij * Oesterzwammenkwekerij * Zorg

 

Overal op het erf staan de deuren open. Kom dwalen door de stallen, de kassen en de tuin. En heb je honger gekregen? In het dagcafé serveert Novalishoeve een lekkere lunch met zelfgemaakte producten.

Koeien melken

Bonte dames geven liters volle melk. Benieuwd hoe dat gaat? Neem een kijkje in de stal.

Dagelijks om 16.30 uur. Toegang gratis.

Novalishoeve is geopend van maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur.

 

Hoornderweg 46, Den Hoorn

0222 319 482

www.novalishoeve.nl

facebook.com/novalishoeve
instagram.com/novalishoeve


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017