Er is een nieuw Texels biermerk: TX Bier. Er zijn al drie varianten, alle drie speciaalbieren: Goudwit, Hopblond en Donkerblond. Het bier is in de Texelse horeca al een tijdje verkrijgbaar van de tap, nu zijn er ook blikjes voor thuis of op het strand. We praten met Kees Groenewoud, samen met zijn zakelijk partner Jaco Spek producent van het nieuwe bier. 


Kees en Jaco? Waar kennen we die mannen ook alweer van? Trouwe TexelNu-lezers herinneren zich misschien hun verhaal in de vorige editie over het ontstaan van Stokerij Texel. Hoe de twee vrienden tijdens een zeiltocht rondom het eiland het idee kregen een eigen stokerij te beginnen. Wat leidde tot de succesvolle lancering van TX Gin, TX Wodka, TX Scheepsbitter en Ocean Aged TX Gin. Nu hebben ze dus ook speciaalbier. Kees legt uit hoe dat zo gekomen is. ‘Voor onze sterke dranken destilleren we alcohol uit graan. Dus dachten we: als we toch al graan in huis hebben, kunnen we daar misschien ook wel bier van maken. Het idee kreeg extra glans toen Mark Röpke, eigenaar van strandpaviljoen Paal 17, ons vroeg of we voor hem een nieuw Texels bier wilden brouwen. Nu hadden we ook nog een achterbuurman die vroeger brouwmeester was: Nico Derks. Je kunt gerust stellen dat hij in de bierwereld wereldberoemd was in Nederland. Toen wij hem polsten of hij misschien zin had om weer bier te gaan brouwen, verscheen er een grote grijns op zijn gezicht.’ En zo ging het balletje ineens heel snel rollen. Er werden investeerders gevonden en niet lang daarna werd er in de hal naast de stokerij een prachtige nieuwe brouwerij gebouwd. Kees, lachend: ‘Ik zie Nico nog voor me toen hij eenmaal aan de slag kon. Als een kind in een snoepwinkel…’

 Nu, een klein jaar later, zijn er al drie speciaalbieren op de markt: TX Goudwit, TX Hopblond en TX Donkerblond. Misschien heb je het bier in de Texelse horeca al kunnen proeven. Sinds eind mei is het dus ook verkrijgbaar bij Texelse slijters en supermarkten. In blik. Speciaalbier in blik, is dat niet een beetje vreemd? ‘Zeker niet,’ zegt Kees. ‘Je ziet steeds meer brouwers van speciaalbieren overstappen op blik. Dat heeft in de eerste plaats te maken met houdbaarheid en kwaliteit. Omdat er in blik geen licht bij het bier komt is het beter en langer houdbaar en blijft het op smaak. Juist voor onze speciaalbieren is dat heel belangrijk.’ Maar kwaliteit was voor Kees en Jaco niet de enige reden om te kiezen voor blik. ‘Texels bier moet je makkelijk kunnen meenemen naar het strand. Wat is er lekkerder dan zo’n koud blikje uit je koelbox? Ze zijn perfect stapelbaar en bovendien loop je na je stranddag niet te slepen met lege flesjes. Onze blikjes zijn super licht, die druk je zo in elkaar tot een heel klein stukje afval. Dat vervolgens voor honderd procent recyclebaar is tot eenzelfde nieuw blikje. Blik wordt heel gemakkelijk uit de afvalstromen geselecteerd. En op Texel kan het zelfs in de zak bij het plastic afval. Ook is blik veel lichter dan glas. Er past in volume veertig procent meer bier in blik op een pallet dan bier in een fles. Dat scheelt flink in de uitstoot tijdens het vervoer. En tot slot is bier in blik ook nog sneller koelbaar. Alle reden dus om te kiezen voor blik. En onze blikjes zijn ook nog eens heel mooi!’Perfect voor mee naar ’t strand!


TX Goudwit: een fruitig fris witbier met een tikkeltje minder alcohol (3,8%). Vol van smaak en een echte dorstlesser, perfect voor op het strand! Gebrouwen met koriander, sinaasappelschil en een vleugje vlierbloesem.

 TX Donkerblond: een donker witbier vol moutige aroma’s, met een lichte bitter en een mooie fruitige ondertoon. Soepel, volrond, met een fijne schuimkraag.

 TX Hopblond: een volmoutig, dubbel gehopt speciaalbier. Gebrouwen van vier mout- en vier hopsoorten. Een robuuste moutige smaak met een specifiek hoppige afdronk. 

 De blikjes TX Bier zijn verkrijgbaar bij de meeste Texelse supermarkten, strandkiosken en slijters. 

 TX Bier van de tap kun je drinken bij onder meer de paviljoens Beachclub Texel, Paal 17 en Paal 9, Het Cafeetje en Bistro Kerckeplein in Oosterend, Café De Slock in Den Burg, Hotel Tatenhove, Hotel De Pelikaan en Oranjerie ’t Vogelhuis in De Koog en Bij Joost in De Cocksdorp.


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017