De oudheidkamer is een klein, knus museum in het centrum van Den Burg. Stap je over de drempel, dan lijkt het wel of je in een tijdmachine 150 jaar terug in de tijd bent geplaatst. Het huis is ingericht alsof de bewoners elk moment thuis kunnen komen. De wisseltentoonstelling op de bovenverdieping gaat dit jaar over speelgoed.

Op de bovenverdieping van de Oudheidkamer vind je de kleurige, speelse tentoonstelling ‘Spelen met het verleden’. Je ziet er speelgoed van vroeger, dat ongetwijfeld tot veel herkenning zal leiden. Een blokkenpuzzel, bromtol, poppenwagen, aluminium pannetjes, een mini-theeservies. Heerlijk nostalgisch en tegelijkertijd ook voor de huidige generatie kinderen herkenbaar en aantrekkelijk. Echt een tentoonstelling voor alle leeftijden!

Op Texel groeiden veel kinderen met dieren op; met schapen, geiten, kippen en groter vee. Een deel van de vrijetijdsbesteding van de kinderen had ook met deze dieren te maken. Verstoten lammetjes, op Texel ‘soggies’ genoemd, werden met de fles grootgebracht. Een mooi klusje voor de kinderen! Schapen of geiten werden voor de bokkenkar gespannen. Dit was een koets op kinderformaat. Er staat een fraai opgeknapte bokkenkar in de tentoonstelling.

Speelgoed kon vroeger behoorlijk rolbevestigend zijn. Voor jongens waren er tinnen soldaatjes, bouwpakketten en auto’s. Meisjes kregen een pop, een keukentje of huishoudelijke werktuigen op klein formaat. In de tentoonstelling is ook aandacht voor racistische elementen in historisch speelgoed. Mensen van andere continenten waren nog heel bijzonder en werden vaak karikaturaal gepresenteerd. Tegenwoordig zouden we dat onacceptabel vinden! Naast veel te zien is er ook zelf te spelen in de tentoonstelling. Er is een poppenkast, een groot ganzenbordspel en je kunt het bikkelen uitproberen.

De Oudheidkamer is gevestigd in een van de oudste huizen van Texel. Je vindt het museum in het centrum van Den Burg, aan de Steenenplaats. De authentiek ingerichte vertrekken op de begane grond geven een mooi beeld van het leven van vroeger. Met bedstedes om in te slapen, een kolenkachel om op te koken, mooie spullen in de opkamer en een kelder vol proviand. De kleine kruidentuin achter het huis is een groen paradijsje. Er groeien wel honderd geneeskrachtige, eetbare of anderszins bruikbare kruiden. Voor wie meer over het gebruik van de planten wil weten is er een uitgebreide gids. Maar gewoon genieten van de serene rust, de planten en bloemen en de middagzon kan ook!

De Oudheidkamer is van maandag t/m zaterdag geopend. De museumkaart is er geldig. Kijk voor de actuele openingstijden op oudheidkamertexel.nl.


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017