Texel is een eiland met vele gezichten. Het leuke is: dat kun je in no time zelf ontdekken, met een paar goede tips van TexelNU. Ja, ook als je maar een weekendje komt uitwaaien. Wedden dat het smaakt naar meer? Dan pak je later dit jaar gewoon nog een keer de boot naar Texel. Lees even mee!   

 1. Wezenspyk
  Overal op Texel kom je de kaas van Wezenspyk tegen. Soms met een lekkere twist, zoals een vleugje mosterd, zeekraal, peper of brandnetel. Op de boerderij bij Den Hoorn kun je kijken, kopen én proeven. In het Kaascafé stap je binnen voor een kaasplankje of broodje kaas. Genoeg gegeten? Maak een rondje door de stal of werp een blik op het kaasmaken. Wezenspyk heeft wel 25.000 kg kaas in de opslag. Vergeet niet achter de schuur het land in te gaan. In het karakteristieke boetje huist het Schapenmuseum. Een leuke expositie leert je alles over onze trots: de Texelaar! 
 1. Sterren kijken
  Op Texel is het ‘s nachts nog écht donker. In de heldere winternacht raak je betoverd door duizenden sterren aan de hemel. Wil je ze extra goed bekijken? Kom naar het observatorium van Ecomare. De Volkssterrenwacht organiseert regelmaat een kijkavond. Ontdek leuke weetjes over ons sterrenstelsel én werp een blik door de telescoop. Nooit zag je de sterren en planeten zo dichtbij! Reserveer op tijd, dan weet je zeker dat er plek is. Op een bewolkte avond wordt een planetariumvoorstelling getoond. 

 1. Winter wandeltocht
  Ja, je krijgt een koude neus en verwaaide haren. Maar neem van ons aan: een winters rondje tussen de tuunwallen of door stille natuurgebieden is écht de moeite waard. Je kunt zelf van de geijkte paden af, of haak aan bij een groep mede-wandelaars. Vereniging ’t Gouden Boltje organiseert een aantal mooie tochten. Wie weet, kom je op plekjes waar je niet zo gauw aan denkt! Je hebt keuze uit afstanden van 5 of 10 kilometer. De start is in het bos, bij Bospaviljoen ’t Turfveld of restaurant BOSQ. Na afloop krijg je een leuk aandenken.
  Data: 16/12, 6/1, 20/1, 3-2, starttijd 13.00 -14.00 uur      
 1. Bedbioscoop Texeler
  Denk je aan winter, dan denk je aan wol. Niet voor niets duiken mensen graag onder een Texels dekbed. Heerlijk warm en comfortabel. De slaapcollectie van Texeler – met dekbedden, kussens, futons en matrassen – is populair tot ver buiten onze eilandgrenzen. Benieuwd naar het geheim van lekker slapen? Kom naar de fabriek in Oudeschild. Extra aanrader: éven languit op de wol in een heuse bedbioscoop. Terwijl je ligt, kijk je naar een Texelfilm, met natuurlijk ook de making off van het schapenwollen dekbed. En val je per ongeluk in slaap, geen probleem ;-). Je bent tenslotte op vakantie!
 1. Biertje?!
  De voormalige melkfabriek tussen Den Burg en Oudeschild staat vol glanzende ketels. De inhoud: echt Texels bier. De brouwerij maakt twaalf verschillende smaken. In het proeflokaal, een soort gezellige ‘bruin’ café, kun je een slokje nemen. Het sluitstuk van je rondleiding, want je wilt natuurlijk eerst alle ins en outs weten van dat lekkere pilsje voor je neus. Dé aanrader bij koud, winters weer: Noorderwiend ! Een gouden combinatie met stamppot, dus neem er zeker een paar mee naar huis.
 1. Woonshoppen
  We blijven even in de contreien rond Oudeschild. Vlakbij de bierbrouwerij ligt Texels Wonen. Je bent wel even zoet: de winkel telt maar liefst 1.200 m2 aan wooninspiratie. Van stoere lampen tot kleurrijke vazen, beelden, fotolijsten en kaarsen. De eigenaren speuren altijd naar bijzondere accessoires, die je woning een eigentijdse touch geven. En ben je op weg naar buiten? Neem een bloemetje mee, dat fleurt ook je vakantiehuis op!
 1. Theater-diner en Kerstvoorstelling
  De Toegift is hét theater op Texel. Bekende namen staan op de planken, van Jochem Myer tot Pieter Derks en Brigitte Kaandorp. Check de agenda en ontdek of je erbij kunt zijn op vakantie. Lukt het niet? Geen nood! Het theater-diner van de Toegift is een belevenis op zich. Terwijl je geniet van heerlijk eten, kom je ogen en oren te kort tijdens de leuke show. Een knus theater, waar zeker op je to-do lijstje moet staan deze winter.
 1. Cafeetje
  De dagen zijn kort, maar de nachten zijn lang deze winter! Duik eens het Texelse nachtleven in. Elk dorp kent gezellige cafés, waar je met familie of vrienden kunt bijkletsen. Aan de bar hoor je ongetwijfeld (sterke) verhalen over alles wat er leeft op het eiland. Natuurlijk probeer je een Texels biertje, likeurtje, gin of ander drankje. Een paar hotspots: De Rog (De Cocksdorp), ’t Cafeetje (Oosterend) en De 12 Balcken (Den Burg).
 1. Op de culinaire toer
  De winter nodigt je uit om lekker lang te tafelen. En dan zit je goed op Texel. Er zijn zoveel restaurants, dat het zelfs lastig kiezen wordt. Ga je voor een eetcafé, brasserie of een culinair hoogstandje? Het eiland heeft een eigen sterrenrestaurant: Bij Jef in Den Hoorn. Maar er zijn meer bekroonde chefs, onder meer van visrestaurant ’t Pakhuus in Oudeschild, de Eilandkeuken in Den Burg of hotel Rebecca in De Waal. Waar je ook aan tafel gaat, je proeft bijzondere gerechten met gegarandeerd véél lokale producten. Eet smakelijk!  
 1. De Hors
  Het bestaat nog. Een stuk ‘niemandsland’, waar de natuur absoluut de vrije hand heeft. De Hors – het zuidpuntje van Texel – is weids, woest en prachtig! Je moet er éven voor lopen, maar de beloning is groot. Een zandvlakte zover het oog reikt, met een streep blauw aan de horizon. Al eeuwen woedt hier een strijd tussen land en zee. Jonge duinen groeien aan, terwijl de zee hardnekkig probeert om terrein te veroveren. Loop je over de paadjes, dan kom je vloedpalen tegen met een jaartal erop. Tastbare geschiedenis: het markeert onze eilandgrenzen in die periode. Maar er is meer te zien. Vogels, planten, bloemen, een tweetal meertjes. Trek je wandelschoenen aan en ontdek deze parel van Texel.      
  Startpunt: Paal 9 of parkeerplaats bij De Mokweg, Den Hoorn.

Lees en bekijk meer van Jorinde