Een plek waar je door te beleven leert over de geschiedenis. Een educatief dagje uit voor het hele gezin. Kijk maar naar de video: dan zie je hoeveel er hier te doen is! En trouwens, er is nog veel meer. Maar daarvoor moet je toch echt zelf die kant op!

 

Ik ging eindelijk weer eens een dagje naar museum Kaap Skil. Dit is zeker een van mijn persoonlijke favorieten. Als kind is het geweldig, maar ook als volwassene. Je beseft je dat er zoveel is veranderd, in helemaal niet zo’n lange tijd!

Vrijwilligers maken het mogelijk!
Bij Kaap Skil werken veel vrijwilligers die je maar al te graag een boel vertellen over vroeger. Ze kunnen al je vragen beantwoorden en de strandjutters vertellen de spannendste verhalen! Maar of je die allemaal moet geloven? Dat weet ik ook niet.

De molen
Molen ‘De Traanroeier’ in het museum werkt nog steeds. Elke woensdagmiddag zijn de molenaars aan het werk en maken meel voor Bakker Timmer. Echte Texelse broodjes zijn dat dus! De molenaars weten een heleboel te vertellen over wat ze doen, wat ze daarvoor nodig hebben en over de geschiedenis van de molen. Wist jij bijvoorbeeld dat het ooit een molen was om elektriciteit op te wekken? Dit zie je nog in de molen terug, maar deze onderdelen worden niet meer gebruikt. Het is nu weer gewoon een graanmolen! Maar met de apparatuur voor het opwekken van stroom dus. Best wel bijzonder!

Jutten
De gekste en bijzonderste gejutte spullen vind je in het schuurtje waar de strandjutters je de gekste verhalen vertellen. En bij alles wat er te vinden is, hebben we wel weer een ander mooi verhaal. Ik zit altijd vol bewondering te luisteren wat deze jutters allemaal hebben meegemaakt!

Tentoonstellingen
Daarnaast zijn er tentoonstellingen waar je de bijzonderste dingen tegenkomt. Er is in de Waddenzee bijvoorbeeld eens een koninklijke jurk opgedoken. Dit kostbare kledingstuk lag bijna vier eeuwen op de zeebodem, maar is nog bijna helemaal in tact! Je kunt dit, en nog veel meer bijzonders bekijken in Kaap Skil.

Ambachten
En in de vakanties kan je zelf meedoen aan ambachten! Kortom: eem openluchtmuseum die iedereen ervaren moet hebben!

 


Lees en bekijk meer van Jorinde