Novalishoeve

Op de biologisch-dynamische zorgboerderij Novalishoeve maken ze heerlijk, vers roomijs en sorbetijs. Neem er eens lekker de tijd voor! Want dan doen zij ook. De koeien lopen in alle rust buiten volle melk te produceren. Ze eten diverse soorten kruiden en gras wat de melk een extra krachtige smaak geeft; bij Novalis hebben ze dan ook oog voor detail. En puur natuur! Want alle ingrediënten zijn biologisch, en komen voornamelijk van eigen boerderij: melk, room, yoghurt, kwark, fruit en kruiden. Ze gebruiken échte ingrediënten, geen smaakpasta's of aroma’s. 

IJskar over het strand

De ijstrekker van strandpaviljoen paal 9 is bijna een attractie op zich. Laverend tussen de zonnende badgasten rijden personeelsleden van het paviljoen met een flinke trekker met een ijskar erachter over het strand. De klingelende bel luidt de komst aan: men schiet overeind om vooraan te staan bij het aanlokkelijke ijs in de kar. Hier wordt het ambachtelijke schepijs verkocht dat wordt gemaakt op de biologisch-dynamische zorgboerderij Novalishoeve aan de rand van Den Hoorn.

paal9

IJsbar in Den Burg

Sinds april 2016 heeft Den Burg een Italiaanse ijssalon. Rotterdammer en Texelfan Barry Odinga gooide het roer om en liet zich in twee jaar omscholen van croupier in Holland Casino tot ijsmeester. Hij volgde opleidingen in Italië en op de ijsvakschool. Nu heeft hij de gezellige IJsbar in de Weverstraat (grootste winkelstraat van Den Burg). Iedere avond haalt Barry verse melk bij Klaar Tjepkema van boerderij De Vrije Vogel, die hij zelf pasteuriseert en ‘s morgens verwerkt tot vers ijs. De IJsbar verkoopt room- en sorbetijs in hoorntjes, bakjes en ijscoupes.

IJs van Ans

Vrolijk rood-met-wit-gestreepte dekens op boomstammen, gezellige zitje en boerenzakdoeken in de bomen. Het domein van ijsboerin Ans Kikkert. Al meer dan tien jaar staat de markante Texelse ijsboerin met haar kar op de kruising Rommelpot/Jan Ayeslag, oftewel fietsknooppunt 5. Als Ans er staat, begint de zomer en is er tijd voor ijs! In haar opgeknapte oldtime-ijskar heeft ze dagelijks acht smaken mee. De populaire smaken zoals aardbei, chocolade en vanille heeft Ans dagelijks in haar kar en de andere smaken wisselt ze geregeld. Een topper is de schapenmelk-duindoornijs.

Ans

Zelfpluktuin

Een prachtig plekje om lekker te genieten van een ambachtelijk gemaakt ijsje is de Zelfpluktuin, tussen Den Burg en Oudeschild. Hier kun je zelf fruit plukken, bloemen snijden of in de kas op het terras terecht voor koffie, taart en ijs. Mede-eigenaar Judith Boersen maakt het ijs dat hier wordt verkocht. Ze ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester en gebruikt fruit en kruiden zoals munt uit eigen tuin om room- en sorbetijs mee te maken. Gemiddeld zijn er zestien smaken verkrijgbaar, maar regelmatig komen er nieuwe smaken bij, als Judith weer wat nieuws bedenkt.

Labora

Een indrukwekkend aantal smaken ijs, op basis van de melk en room van hun eigen Laborakoeien! Wauw, en je kunt ook een kijkje nemen in de stallen, waar de koeien worden gemolken door automatische melkrobots. Zo zie je écht waar je ijsje vandaan komt. Ook verkopen ze sorbetijs en soja-ijs. De topper is de aarbeienknoert: een ijscoupe met twee bolletjes ijs naar keuze en aardbeien van boerderij de Reuze Aarbei. Hier is geen melk in verwerkt. De ijsboerderij is landelijk gelegen nabij De Cocksdorp. Een gezellige ijssalon met terras, speeltuin en de dieren die er kunt bekijken maken het ijs-uitje helemaal compleet.

 

 


Lees en bekijk meer van Jorinde