Default Image

BREED IN DE HEUPEN, STEVIGE BILLEN, NAUWELIJKS VET EN WERELDBEROEMD. MANNENPRAAT IN DE KROEG OVER ‘EEN LEKKER WIJF’ DENK JE IN EERSTE INSTANTIE. TOT DIE DIKKE NEK, BEFAAMDE BESPIERING, BESTE VLEES-BEEN VERHOUDING OM DE HOEK KOMT KIJKEN. DIT GAAT OVER DE KIM KARDASHIAN ONDER DE SCHAPEN: DE TEXELAAR. EN LAAT DIE NOU OP DE SLACHTBANK VAN BOSCHMA’S SLACHTERIJ TEXEL LIGGEN.

Een speciaalbier bestellen bij een gerecht gebeurt niet veel. Je raakt er zo snel vol van en het verpest de smaak. Toch? Niets is minder waar. Niels Witte, mede-eigenaar van cafe De Slock, ziet een nieuwe trend ontstaan: speciaalbier als extra smaakmaker tijdens het diner.

Ze is pas 27, maar heeft al veel van de wereld gezien. Sinds februari 2019 is Anna Sprenkeling boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer op Texel. Voor velen een droombaan. Zo ook voor Anna, die na dertien jaar weer terugkeerde naar haar geliefde eiland. Ze neemt ons mee naar de Slufter, misschien wel het populairste natuurgebied van Texel.

Op boerderij Nieuw Duinoord in Midden-Eierland vind je Texels grappigste dieren: alpaca’s. Deze lama-achtige mini kameelsoort komt van oorsprong niet van het eiland, maar uit Zuid Amerika. Door hun dikke, warmte regulerende vacht kunnen ze echter uitstekend tegen het Texelse klimaat. Breng een bezoek aan de boerderij en maak kennis met Talita, Elena, Hannes, Luigi, Diego, Carlos en Fernando.

Er zijn maar weinig plekken waar het contrast tussen zomer en winter zo groot is als op charmecamping ‘t Woutershok. Waar het ‘s zomers bruist van de vrolijke kampeerders, maakt de camping nu ruimte voor de oorspronkelijke bewoners van het dennenbos. Fazanten, konijnen en vogels zijn de enige gasten. 

‘Als het regent, doe je toch een regenpak aan?’

Texel heeft de meeste zonne-uren van heel Nederland, dat is algemeen bekend. Toch is het zelfs hier niet altijd mooi weer. Maar ook al is het dik van de mist of plenst het van de regen, een vaartocht over de Waddenzee is altijd een belevenis. ‘We varen zelfs in januari. Alleen bij zware storm blijven we thuis.’

‘Gelukkig zijn ze op Texel lekker nuchter’

Aan de wielerliefhebber hoeven we haar nauwelijks meer voor te stellen: Denise Betsema. Ze won de derde prijs bij het Europees kampioenschap, werd vierde bij het wereldkampioenschap en sprong op de wereldranglijst van de negenentachtigste naar de derde plaats. Daarmee is de 26-jarige Texelse, moeder van twee kinderen, veruit de meest besproken veldrijdster van het afgelopen half jaar.

TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017