Een speciaalbier bestellen bij een gerecht gebeurt niet veel. Je raakt er zo snel vol van en het verpest de smaak. Toch? Niets is minder waar. Niels Witte, mede-eigenaar van cafe De Slock, ziet een nieuwe trend ontstaan: speciaalbier als extra smaakmaker tijdens het diner.

Een vol speciaalbier wordt niet vaak gedronken tijdens het diner. En dat is niet gek. ‘Wat veel mensen niet weten is dat speciaalbier het juist fantastisch doet bij gerechten. Onze smaak kent zoet, zout, zuur, bitter en umami. Smaken die ook naar voren kunnen komen in een mooi bier. Dit versterkt juist de smaak van een heerlijk gerecht.’

Door diverse ingrediënten die worden toegevoegd in bier kun je verschillende biersmaken creëren. Het ‘ik lust geen bier’ excuus gaat dus niet op, aldus Niels. Wel is het logisch dat je een voorkeur hebt voor een bepaald biertje. Zo moeten veel mensen de IPA bieren leren drinken. Dit bier is bitter van smaak. Een smaak die wij, van nature, niet direct lekker vinden.

Niels zijn liefde voor speciaalbier is gegroeid in De Slock, waar hij inmiddels ruim tien jaar werkt. De Slock heeft zo’n honderd speciaalbieren in haar assortiment en wisselt met nog vijftig extra bieren! Inmiddels is Niels een echte kenner en heeft hij, speciaal voor ons, een proeverij van Texelse speciaalbieren georganiseerd. Lekker!

#1 Seumerfeugel

In eerste instantie doet dit bier je denken aan een zomers witbier. Hij is mooi licht en fris van smaak en daarnaast ook laag in alcohol. Handig als je vroeg begint! Speciaal aan dit bier is dat er een licht zoutje inzit. Seumerfeugel heeft zijn smaakt te danken aan de toevoeging van zeezout en zeekraal tijdens het brouwproces. Deze zilte topper doet het perfect als aperitief.
Alc. 3,9% De Texelse Bierbrouwerij

#2 Vuurbaak  

Deze Irish Red Ale smaakt een tikje zoet. Een smaak die niet snel verveelt! Door het speciale brandproces komt de smaak van toffee en karamel naar boven. Een vrij donker bier dat perfect koud gedronken kan worden. De Vuurbaak doet het goed bij een warm vleesgerecht. Wij nemen nog een slokje!
Alc. 5.5% De Texelse Bierbrouwerij

#3 TX Hopblond

Wauw, heel veel smaak! En dat is niet gek met vier verschillende hop- én moutsoorten. Door de frisse fruitige tinten in dit bier proef je niet een-twee-drie dat dit een zware jongen is. Gevaarlijk lekker dus! Een perfect biertje voor bij wat zoutige gerechten.  
Alc. 6.8% Brouwerij TX

#4 Razende bok

Bij de eerste slok voel je je al warm worden. Een verrassend gevoel gezien het relatief lage alcoholpercentage. Dit bockbier heeft een diepe smaak. Lichte tinten van chocolade lijken naar boven te komen. Lekker bij een kaasplankje of zoet dessert.
Alc. 6.5% Tesselaar Familiebrouwerij

#5 TX Stoombock

Eerst komt de intense smaak van espresso naar boven. Na een paar slokken proef je karamel. Een mooi detail wat deze bock iets zoeter maakt. De Stoombock is erg goed te drinken bij bittere chocolade en roodfruit. Koud zul je het niet meer krijgen na een of twee van deze Stoombockers.
Alc. 8.2% Brouwerij TX

#6 Storm bock

Dit is zo’n biertje die voor het drinken al even uit de koelkast moet halen en nog beter smaakt ná de houdbaarheidsdatum. De smaken doen je denken aan de heerlijke runderstoof van oma. Leuk weetje: het vele koolzuur in dit bier zorgt ervoor dat je smaakpapillen na iedere slok worden gereinigd. Een echter genieter dit.
Alc. 10% De Texelse Bierbrouwerij

#7 Windkracht 12

Oepfh. Het zwaarste bier gebrouwen op Texel, dat belooft wat. De geur van het bier zal je doen verbazen. Ruik ik daar nou… kaas? In bier? Dit maakt je nieuwsgierig naar de volgende slok. Voor de echte bierkenners een aanrader om te proberen. Pas op: het is geen beginnersbier! Ervaar wat je ervan vindt. Het zal ons benieuwen. Proost! 
Alc. 12% Bierbrouwerij de Boei

 


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017