Een nieuw avontuur voor de familie Diks

Hoe bijzonder is het: een familie waarvan ieder lid op z’n eigen manier een bijdrage levert aan de ontwikkeling van een nieuw biermerk. Toen de kans zich in de zomer van 2017 voordeed, kwam het idee van dochter Marinka. Vader Maurice was direct enthousiast. Inmiddels zijn ze iets meer dan een jaar bezig, hebben ze al vier familiebieren gebrouwen én staat iets groots op de planning. TexelNU gaat op bezoek bij de familie Diks!

Vader Maurice is al bijna twintig jaar werkzaam als brouwmeester en is de grondlegger van een aantal van de bekendste Texelse bieren. Dochter Marinka deed tijdens haar studie Vrijetijdsmanagement onderzoek naar de beleving van bier. Zijn smaak en uiterlijk in evenwicht? Wat verwachten bezoekers van een rondleiding in een bierbrouwerij? Die ervaring komt nu goed van pas. Haar tweelingbroer Jasper volgde een opleiding tot kok en werkte jaren in de horeca: ook geen onbelangrijke ervaring gezien het feit dat hun bieren op Texel vooral worden geschonken in restaurants en cafés.

Oudste zoon Sander is van origine lichtshowdesigner en heeft veel technische kennis in huis. Dan hebben we nóg een Sander, man van Marinka en hij wordt opgeleid tot de rechterhand van Maurice in de brouwerij. En – last but not least – is er Helma, moeder van het grote gezin. Zij helpt op alle fronten mee, net waar het nodig is.

De bieren

Zo hebben we het plaatje van de familie Diks compleet. Een familie die alles in huis lijkt te hebben om met succes een nieuw biermerk op de markt te zetten. Ze brouwden alvast hun eerste bier – een premium pilsener – bij bevriende brouwers ‘aan de overkant’. Dat bier viel direct in de smaak. Dus brouwden ze door. Inmiddels – iets meer dan een jaar later – hebben ze al vier smaken bier op hun naam staan.

Zo kwam in november 2017 Razende BOK op de markt. Een bokbier dat speciaal werd gebrouwen om mee te proosten op de bruiloft van Marinka en Sander. Kort daarvoor won het bier de vierde prijs bij de verkiezing Het lekkerste bockbier van Nederland. In het voorjaar van 2018 volgde Eilandkriebel, een blond bier. Volgens het etiket is het een ode aan het Foorjaar, maar inmiddels is gebleken dat er jaarrond van genoten wordt. Vanuit de Texelse horeca kwam vervolgens al snel vraag naar een witbier. Dat werd Witte Texel-Aar Weizen, afgelopen zomer bij een aantal Texelse horecazaken op de tap. Al deze bieren werden nog gebrouwen aan de overkant. Maar… nu is het dan eindelijk tijd om de oversteek naar het eiland te maken.

Eigen brouwerij

Want in augustus 2018 startten de Diksen met de bouw van een eigen brouwerij in Den Burg. Aan de Spinbaan verrijst een koperen brouwhuis mét proeflokaal. Vanuit dat proeflokaal kun je straks, genietend van je biertje, letterlijk het brouwproces volgen. Vanzelfsprekend kun je er ook terecht voor een rondleiding. Marinka verwoord het als volgt: ‘Op deze plek beleef je de persoonlijke familiesfeer met aandacht en passie voor bier én proef je een eigen smaakprofiel dat voor een breed publiek toegankelijk is.’

Bekijk de website www.familiebrouwerijdiks.nl voor actuele ontwikkelingen en openingstijden van de brouwerij.

TexelNU
kranten online

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017

Winter 2016

Winter 2016

Zomer 2016

Zomer 2016

Voorjaar 2016

Voorjaar 2016

Winter 2015

Winter 2015

Zomer 2015

Zomer 2015

Voorjaar 2015

Voorjaar 2015

Winter 2014

Winter 2014