Dick Hooijschuur, supermarktondernemer én hobbyfotograaf

Hobbyfotograaf Dick Hooijschuur is eigenaar van de Spar-supermarkt op vakantiepark De Krim in De Cocksdorp. Doe je er wel eens boodschappen, dan ben je hem vast wel eens tegen het lijf gelopen. TexelNU zocht hem op.

 

‘Onze supermarkt is niet te vergelijken met een buurtsuper, waar wekelijks dezelfde mensen winkelen en de inkopen altijd hetzelfde zijn. Bij ons komen alleen vakantiegangers die bijna altijd in een vakantiemood zijn. Dat maakt het bij ons extra gezellig. Geen dag is hetzelfde!’ Dick vertelt vol enthousiasme over zijn zaak. ‘In de zomer is het altijd heel druk, dan ben ik de meeste tijd aan het werk. Maar zodra ik even tijd over heb, is er ook nog mijn hobby: fotograferen.’ Zo staat hij bijvoorbeeld graag vroeg op om de zonsopgang bij paal 33 te bewonderen. ‘De rust en ruimte zo vroeg in de ochtend vind ik heerlijk. De steiger bij paal 33 is een van mijn lievelingsplekjes op Texel. Ook bij het haventje van Sil ben ik graag. Daar kwam ik vroeger al veel na schooltijd omdat ik ben opgegroeid aan de andere kant van de dijk.’ Hij moet wel eerlijk toegeven dat zijn vroege uitstapjes in de loop van het seizoen steeds minder worden. ’Halverwege het hoogseizoen heb ik er de kracht niet meer voor, haha. Dan ben ik zelf wel even toe aan vakantie.’ 

Een flink stuk wandelen of fietsen, daar kan Dick echt van genieten. ‘Onderweg kom ik zoveel moois tegen. Ik vond het zonde om dat voor mijzelf te houden. Zo kwam ik ertoe om te gaan fotograferen. Ik begon simpelweg dingen vast te leggen die ik onderweg tegenkwam. Eerst alleen met mijn mobiele telefoon, maar de kwaliteit was veel minder mooi dan wat ik in real-life zag, De camera van een mobiel was vier jaar geleden natuurlijk ook wel een stuk slechter dan nu. Dus besloot ik een instapmodel fotocamera aan te schaffen. Inmiddels heb ik een wat uitgebreidere set. Ik leer iedere dag weer nieuwe dingen, want ik probeer mezelf wel altijd te verbeteren. En het leuke is: ik merk dat mensen mijn werk ook steeds meer gaan waarderen.’ Mede daarom heeft hij een selectie van zijn mooiste foto’s op groot formaat afgedrukt op hout en aluminium. Je kunt ze bewonderen en kopen in zijn winkel.

Dick heeft in zijn ontwikkeling als fotograaf ook veel te danken aan zijn hond Ravi. Misschien ken je haar van de voorpagina van de TexelNU-zomereditie, waar ze in de lucht springt en een frisbee vangt. ‘Ik kreeg Ravi én mijn camera ongeveer tegelijkertijd, zo’n drieënhalf jaar geleden. Zij is mijn model, mijn proefkonijn. Ze is met de camera opgegroeid en er nu helemaal mee vertrouwd.’ Lachend: ‘Ze is ook erg fotogeniek, vind je niet?’

Ja, fotogeniek is Ravi zeker! Maar behalve zijn hond fotografeert Dick nog veel meer moois. Dat kun je bekijken en volgen via zijn Instagrampagina d_hooijschuur.

TexelNU
kranten online

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017

Winter 2016

Winter 2016

Zomer 2016

Zomer 2016

Voorjaar 2016

Voorjaar 2016

Winter 2015

Winter 2015

Zomer 2015

Zomer 2015

Voorjaar 2015

Voorjaar 2015

Winter 2014

Winter 2014