De koffers uitgepakt en gesetteld? Tijd om het eiland te ontdekken! Onze tip: stap in de wereld van Novalishoeve. Kippen scharrelen vrij rond, koeien staren dromerig voor zich uit. In de tunnelkas steken bieten en raapstelen uit de grond, rijp voor de oogst. Iets verderop zijn mensen hard aan de slag. Alles wat het land geeft, verwerken zij tot brood, thee, zuivel en meer lekkers. Onlangs is er veel vernieuwd op de boerderij, sla een bezoekje aan Novalishoeve dus zeker niet over tijdens je vakantie op Texel en kijk je ogen uit!

Viswijven? Ordinair zijn ze niet, maar op hun mondje gevallen zijn de zussen Marjan Boersen-Uitgeest en Ineke Vonk-Uitgeest zeker niet. Beiden trouwden een Texelse kottervisser en waren al jong geëmancipeerd. Was de man op zee, dan moest je zelf je boontjes doppen. Aan dat vrije leven komt nu een eind. De ene kotter TX1 vaart inmiddels onder Urkse vlag, de TX94 wordt gesloopt.

De koude dagen in de winter vragen om hartverwarmende gerechten. Eten waar je blij van wordt. In het boek ‘Lekker Wads’ van Lodewijk Dros en kookspecialist Annette van Ruitenburg krijg je een kijkje in de authentieke keukens van Texel tot aan Fanø. Want wat aten onze voorouders eigenlijk?

Van handgemaakte kleding tot kwalitatief speelgoed en mooie kinderboeken. Als je iets zoekt voor een kleine baby of een kind tot ongeveer acht jaar oud, ben je bij Eilandbaby aan het goede adres. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een prachtig kindermerk mét winkel. Een aanwinst voor Texel en De Koog.

Het leven op zee op de TX19

‘Wat is een kottervisser?’ Die vraag stellen ‘overkanters’ vaak, als het beroep dat hier op Texel doodnormaal is ter sprake komt. Jacob Krijnen, visserman in hart en nieren, geeft een kijkje op zijn kotter, de TX19.

Het leven op zee op de TX19

Voor de allerleukste activiteiten en workshops moet je eens spontaan binnenlopen bij doe- en ontdekwinkel ‘doenes’. Weer eens iets anders dan winkelen, wandelen of een museum bezoeken. Op de hoek van de Weverstraat/Parkstraat kunnen creatievelingen van jong tot oud zich aansluiten bij verschillende activiteiten, zoals décopatchen, 3D-pentekenen, zandkleuren, macrameeën, je eigen LEGO-poppetje maken en nog veel meer.

De meest bijzondere vogelsoorten opsporen in het Texelse landschap. Het voorjaar is er uitermate geschikt voor. TXNU ging op excursie met vogeldeskundige Klaas de Jong. Het werd een verrassende tocht.

Het is voorjaar. Dat betekent dat de vogels er op hun allermooist uitzien. ‘Het broedkleed noem je dat. Om indruk te maken op de vrouwtjes hebben mannetjes in het verenkleed fellere kleuren, glanstinten en accessoires als kleurvlekken en pronkveren’, vertelt Klaas. ‘Ze willen er in het broedseizoen op hun paasbest uitzien. Dat kost wel energie, daarom hebben ze die meestal niet het hele jaar door.’

In de serie BinnensteBuiten neemt TexelNU een kijkje in bijzondere huizen. Wie zijn de bewoners? Wat zijn de verhalen achter voorwerpen en details? Kunstenaar Gerd Jan Roos (60) woont met zijn vrouw Saskia Engelhard  (gepensioneerd ambulanceverpleegkundige, 61) in een monumentaal pand in Oudeschild. De voormalige stolpboerderij met galerie dateert uit 1836.

Bij strandpaviljoen Paal 9 noemen ze het de 4 G’s. Het rundvlees op de kaart is van dieren die op Texel zijn geboren, er hebben gegraasd, er zijn geslacht en er uiteindelijk worden  gegeten. ‘Het is veel goedkoper om vlees uit Zuid-Amerika te bestellen. Maar ik wil het écht doen. Alles in eigen hand: van de geboorte tot het bord’, vertelt eigenaar René Jager.


Er is een nieuw Texels biermerk: TX Bier. Er zijn al drie varianten, alle drie speciaalbieren: Goudwit, Hopblond en Donkerblond. Het bier is in de Texelse horeca al een tijdje verkrijgbaar van de tap, nu zijn er ook blikjes voor thuis of op het strand. We praten met Kees Groenewoud, samen met zijn zakelijk partner Jaco Spek producent van het nieuwe bier. 


Voor watersportliefhebbers is Texel het walhalla. Golfsurfen gebeurt voornamelijk aan het strand van De Koog en kitesurfers hebben diverse hotspots langs zowel de Noordzeekant als de Waddenkust. Bij Oudeschild kun je met een vlakke zee waterskiën en catamaranzeilers kunnen een prachtig rondje om het eiland varen. Wil je zelf eens actief het water in of op? Lees onze tips!

TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017