IslandBerry staat voor een duurzame ontwikkeling van de cranberryteelt. Het is een initiatief van Jan en Jantina Buijs. We treffen Jan en Jantina op een woensdagmiddag in september op het proefveld bij Landgoed de Bonte Belevenis bij Den Hoorn. Er wordt volop geplukt en de oogsten worden steeds beter.

Niet zonder trots leiden Jan en Jantina ons rond door een kas op een deel van het terrein dat zij huren van de familie Schoots. In lange rijen zijn op ruim anderhalve meter hoogte stellingen bevestigd, waarop cranberryplanten groeien. Sinds dit jaar experimenteren zij met deze alternatieve teelt. ‘Verticale teelt. Zo hebben we meer controle. De cranberryplanten worden automatisch geïrrigeerd door middel van poreuze slangen. Dat is een soort druppelslang die ervoor zorgt dat ze precies de hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben. Van deze planten op stellingen hebben we vorig jaar ruim tweehonderd kilo bessen geoogst en er gaan ongeveer duizend bessen in een kilo. We produceren dit jaar meer bessen omdat nu ook de onderste rij bakken bessen dragen. Bovendien worden de planten steeds groter’, vertelt Jan. Naast de unieke teelt op stellingen hebben Jan en Jantina ook een veld van 2000 vierkante meter met cranberryplanten op de traditionele manier. Tot vorig jaar gebeurde de oogst op het veld handmatig, met plukbakken of de knieën. Dit jaar is er samen met een technicus een plukmachine ontwikkelt die het plukken sneller en makkelijk heeft gemaakt.

Cranberry’s
Ondanks de toenemende vraag naar cranberry’s is er nog nauwelijks sprake van binnenlandse productie. ‘Ons streven is tweeduizend kilo per jaar te produceren. De Bonte Belevenis neemt de hele oogst af. Joscha – de eigenaar van Landgoed de Bonte Belevenis – verwerkt de bessen in bijvoorbeeld likeur en noga, maar ook in non-foodproducten zoals zeep en badschuim. ‘Met ons bedrijf IslandBerry zijn we inmiddels  landelijk kenniscentrum voor de cranberryteelt. In heel Nederland zijn tien telers en de teelt staat nog in de kinderschoenen. Er is veel behoefte aan praktische kennis. We organiseren excursies, begeleiden nieuwe telers, adviseren bij teeltprojecten en bieden sinds dit jaar ook een stageplek. We hebben er volop werk aan.’

IslandBerry verzorgt rondleidingen voor geïnteresseerde bezoekers. In de kas en op het veld kom je veel te weten over de teelt van cranberry’s. Het is ook mogelijk om een proeverij van cranberry producten te boeken. Deze rondleidingen zijn op het terrein van Landgoed de Bonte Belevenis waar IslandBerry is gevestigd .

Groepen vanaf 10 personen alleen op afspraak.

Voor meer informatie kun je contact opnemen door te bellen naar 06-57246070 of via het contactformulier op de website.

Kijk voor meer informatie op www.islandberry.nl   


TexelNU
kranten online

Zomer 2021

Zomer 2021

Voorjaar 2021

Voorjaar 2021

TXNU ETP

TXNU ETP

TXNU Kids

TXNU Kids

Winter 2020

Winter 2020

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017