Met Keukencentrum Texel kwam een droom uit

Ze was al vroeg zelfstandig en ging op haar zeventiende het huis uit. ‘Onder de vleugels van mijn ouders vandaan.’ Toch werkt Marjet van der Vis al ruim dertig jaar in het familiebedrijf dat haar vader en opa in 1966 begonnen en inmiddels Keukencentrum Texel heet.


‘Ik werkte bij Makelaardij Texel Vastgoed, toen mijn vader in 1990 ernstig ziek werd en ik het besluit nam om in het familiebedrijf te stappen. Ik kreeg van mijn ouders de ruimte om de keukenafdeling op mijn eigen wijze in te vullen. We hebben de hele indeling van de showroom veranderd en het allemaal wat creatiever en speelser gemaakt. Met een vleugje van mijn passie voor koken.’

Zo vader zo dochter


Zo vader zo dochter, zou je kunnen zeggen, want het ondernemersbloed stroomde ook Arie van der Vis door de aderen. ‘Mijn vader heeft een opleiding tot machinebankwerker en automonteur gevolgd. Veel praktijkkennis deed hij op bij aannemersbedrijf Drijver, met Cees Drijver als leermeester. Samen met mijn opa begon hij aan de Wilhelminalaan met de verkoop van hout, hard- en zachtboard. Met de slogan Het oord voor hout en board, nooit van Van der Vis gehoord? timmerde hij aan de weg. Door een grondruil met de gemeente, die grond wilde ontwikkelen voor woningbouw, kregen ze al snel de kans om een nieuw bedrijf te starten aan de Maricoweg.’


Arie van der Vis en zijn vader waren pioniers en in 1966 de eerste ondernemers die zich vestigden op het nog te ontwikkelen industrieterrein aan de Maricoweg. ‘Een gedurfde onderneming, zo aan de buitenkant van Den Burg. Het dorp hield ongeveer op bij de Wilhelminalaan. Er was nog niks, het bedrijf stond midden in de weilanden, tussen de schapen. Ze bouwden zelf een ruime loods die plaats bood aan opslag van hout en plaatmaterialen, een afdeling met keukenblokken en kasten en een woonruimte voor mijn vader en moeder, die net getrouwd waren. Een jaar later kwam ik, als eerste van vier kinderen. Omdat de woonruimte naast het spijkerhok was, zeg ik altijd dat ik tussen de spiekers ben geboren.’

Lange dagen


Al vanaf het eerste jaar werden onder de naam Het Keukencentrum standaard keukenblokken en keukenbuffetten verkocht. In de jaren zeventig kwamen de eerste aanbouwkeukens met losse elementen en inbouwapparatuur op de markt. Om de nieuwste trends te laten zien, werd in 1972 een keukenshowroom aangebouwd van tachtig vierkante meter met meer dan vijftien opstellingen. ‘Mijn vader maakte lange dagen. Overdag in de houthandel en administratie, ’s avonds ging hij naar de keukenklanten voor inmeten, ontwerp en advies. Mijn moeder ontving overdag klanten in de showroom en liet alle mogelijkheden en kleuren zien.’


Eind jaren zeventig werd het bedrijf uitgebreid met een hobbycentrum, waar schroeven, spijkers en gereedschap werden verkocht. ‘Onder leiding van mijn zus Janneke, die een technische opleiding als elektricien heeft gevolgd, werd dit een bloeiende doe-het-zelfafdeling. Eerst onder de naam Plus-Klus, later als Fixet. De houtafdeling werd met de tak Hout- en Bouwcentrum uitgebreid met de verkoop van bouwmaterialen. Mijn broer Arie, opgeleid als technisch medewerker houthandel, kreeg daarover de dagelijkse leiding.’

Leergierig

Marjet was bijna drieëntwintig toen ze in het bedrijf kwam. ‘Ik had geen ervaring, maar was wel heel leergierig. In die tijd was een vrouw in het keukenvak echt een uitzondering. Je moest extra bewijzen dat je kennis van technische zaken had. Als ik iets niet wist, vroeg ik het aan de vertegenwoordigers die bij ons kwamen. Ik heb ook veel geleerd van Kees de Wijn, onze keukenmonteur. Al snel ben ik de opleiding tot erkend keukenadviseur gaan doen. Ik heb toen opgestoken over techniek, elektra en ergonomie. Dat komt goed van pas in mijn contact met klanten. Met een uitgebreid gesprek verdiep ik me in hun situatie, zodat ik advies op maat kan geven.’


Marjets partner Pieter Koper is haar steun en toeverlaat, privé én zakelijk. ‘Hij zorgt al ruim vijfentwintig jaar voor het vakkundig plaatsen van keukens. Persoonlijke aandacht en goede service zijn belangrijke factoren in ons succes. Uniek is dat we het hele proces ontzorgen. Van de demontage van de oude keuken en het aanpassen van leidingwerk, stucwerk en tegelwerk, tot de laatste kitnaad. We vervangen ook apparatuur in bestaande keukens. Momenteel is er veel vraag naar inductiekookplaten. Samen met een elektricien kijken we ter plaatse of de meterkast moet worden aangepast met een twee- of driefase perilex-aansluiting.’


Marjets passie voor koken kreeg al vroeg vorm met het geven van kookdemonstraties en de verkoop van kookartikelen. ‘Maar de mogelijkheden op tachtig vierkante meter waren beperkt. Daarom hebben we gekozen voor duurzame nieuwbouw aan de Bernhardlaan. Daar konden we op 550 vierkante meter al onze wensen laten uitkomen. Het is een combinatie geworden van keukens, kookwinkel en kookstudio. Een complete beleving op kookgebied. Met ons unieke concept wonnen we binnen een jaar de Texelse Ondernemersprijs en de Ondernemingsverkiezing van Noord-Holland. Daar zijn we heel trots op!'

Kennis en passie

In de uitgebreide kookwinkel kun je terecht voor alles op kookgebied: van pannen, messen, keukenmachines en barbecues tot een groot assortiment thee en delicatessen als pasta, dippers, olie en azijn. ‘In onze kookstudio geven we regelmatig gratis demonstraties met stoomovens, keukenmachines en andere apparatuur uit onze kookwinkel. Ik vind het heerlijk om mijn kennis en passie voor koken met onze klanten te delen en uit eigen ervaring te vertellen wat de mogelijkheden zijn.’


Het bedrijf is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Marjet heeft veel waardering voor haar team van medewerkers. ‘Allemaal kookliefhebbers!’ Inmiddels werkt zus Janneke in het bedrijf als haar rechterhand. ‘Zij is heel handig met computers, maakt offertes en werkt alle ontwerpen voor keukens uit in 3D-tekeningen.’


Terugkijkend op de afgelopen drieënvijftig jaar spreekt Marjet haar bewondering uit voor het doorzettingsvermogen en de ondernemingsgeest van haar ouders, die met hard werken de basis hebben gelegd. ‘Ze hebben ons de kans gegeven om het bedrijf uit te bouwen tot wat het nu is. Daar zijn we heel dankbaar voor. We hebben er al onze tijd, aandacht en energie in gestoken. Zoals je op onze gevelsteen kunt lezen, is onze droom uitgekomen…’


Familiebedrijven heb je overal. Maar op Texel zijn het er opvallend veel. In het nieuwe boek ‘Het blijft in de familie’ krijg je als lezer een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven.

Familiebedrijven heb je overal. Maar op Texel zijn het er opvallend veel. In het nieuwe boek ‘Het blijft in de familie’ krijg je als lezer een inkijkje in 33 Texelse familiebedrijven