Op boerderij Nieuw Duinoord in Midden-Eierland vind je Texels grappigste dieren: alpaca’s. Deze lama-achtige mini kameelsoort komt van oorsprong niet van het eiland, maar uit Zuid Amerika. Door hun dikke, warmte regulerende vacht kunnen ze echter uitstekend tegen het Texelse klimaat. Breng een bezoek aan de boerderij en maak kennis met Talita, Elena, Hannes, Luigi, Diego, Carlos en Fernando.

Baasje Hanneke de Ridder staat klaar om je alles over haar dieren te vertellen. Het begon allemaal met Hannes, die vier jaar geleden op de feestavond van Hannekes huwelijk naar binnen kwam lopen. Al snel volgde er meer alpaca’s. En dat is maar goed ook, want het zijn kuddedieren, die beter gedijen met elkaar. Inmiddels staan er zeven in de wei, waarvan er eentje in verwachting is. De kleine wordt komende zomer verwacht.

In de winter krijgen alpaca’s een dikke vacht, waardoor ze er zo gezellig en knuffelbaar uitzien. In de hoge bergen van Peru kan het overdag boven nul zijn, terwijl het ’s nachts flink vriest. Op Texel zijn de omstandigheden meestal minder bar, maar ook hier helpt hun wol de elementen te weerstaan. Hoewel ze niet zo houden van regen en harde wind, zijn ze het merendeel van de tijd toch vanaf de weg te zien. Het zijn namelijk echte buitendieren, die liever tegen elkaar aankruipen in de wei dan de beschutting van de stal op te zoeken.

Op date en selfies maken

Benieuwd naar de Texelse alpaca? Bij Nieuw Duinoord kun je met ze daten. Hanneke geeft uitleg over de dieren en je mag helpen voeren. Hoewel de alpaca’s ontzettend lief en nieuwsgierig overkomen, zijn ze vrij terughoudend. Ze moeten even aan je wennen. Hoe rustiger je bent, hoe eerder ze naar je toe komen en zelfs uit je hand eten. Als ze eenmaal aan je zijn gewend, kun je met ze knuffelen. Ze vinden het heerlijk om in hun nek te worden gekriebeld. Van hun hoofd kun je beter afblijven, daar schrikken ze van. Als je geluk hebt, krijg je een kusje van Talita. Deze donkere alpaca deed twee jaar geleden haar intrede in de familie. En natuurlijk kun je selfies maken. Als je durft…

Hanneke krijgt vaak de vraag of haar alpaca’s spugen. Lama’s doen dat namelijk nogal snel. Alpaca’s doen dat echter alleen als ze zich bedreigd voelen. Het is dus niet nodig om speciaal oude kleding aan te trekken. Wanneer je ervoor kiest om te gaan wandelen met de wollige vrienden, wordt wel aangeraden om laarzen te dragen. Sommige paden zijn modderig.

Interactieve wandeltocht met alpaca’s

Ga je mee met een wandeling, dan word je ontvangen op het erf. Er volgt een uitleg en je kunt vragen stellen. Tijdens het wandelen voer je een alpaca mee. Liever niet vasthouden? Ook geen probleem. Je loopt altijd in tweetallen met één alpaca. Ondertussen leer je van alles over het Peruaanse bergdier en vertelt Hanneke over hun akkerbouwbedrijf. Leuk en leerzaam! Na een fotomoment in de duinen loop je terug naar het boerenerf. En dan komt het leukste: er mag worden gevoerd.

Met vier kilometer in de benen lust je zelf ook wel wat. Er wordt afgesloten met koffie, thee en Texelse koek. Als er genoeg is geaaid, gegeten en gedronken kun je leuke souvenirs scoren voor thuis, zoals een zakje met wol van de alpaca waarmee je hebt gelopen. En natuurlijk: de herinnering aan deze leuke, leerzame en originele dag. Een aanrader!

 


TexelNU
kranten online

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017

Winter 2016

Winter 2016

Zomer 2016

Zomer 2016

Voorjaar 2016

Voorjaar 2016

Winter 2015

Winter 2015

Zomer 2015

Zomer 2015

Voorjaar 2015

Voorjaar 2015

Winter 2014

Winter 2014