Vogelen suf en stoffig voor natuurfreaks op geiten wollen sokken? Echt niet! Vogels kijken, is anno 2020 cool en avontuurlijk. Leuk voor het hele gezin of lekker in je eentje. Vogelboek en verrekijker in je tas, en er op uit. Of ga mee met een spannende vogelexcursie. Vogelexpert, gids en natuurfilmer Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum neemt je in TXNu mee naar zijn favoriete plekken: de Eierlandse duinen en de Vogelboulevard.

De herinneringsbank… Inmiddels staan er tientallen verspreid in de Texelse natuur. Ben jij soms ook nieuwsgierig naar het verhaal dat bij een bankje hoort? In deze editie het verhaal van Hans Kreeft. Samen met zijn broer, schoonzus en neefje plaatste hij in samenwerking met Staatsbosbeheer een bankje voor zijn ouders Jaap en Martha, die in 2017 hun 50e trouwdag vierden.  

Wordt ze de nieuwe Doutzen Kroes? Aan haar ambitie en wilskracht zal het niet liggen. We hebben het hier over 'onze' Saphie Brieko (12). Op Instagram en YouTube is ze een grote hit. Een internationale modellencarrière ligt op de loer.

In de rubriek 'achter het nieuws' belicht TXNU inwoners die waren betrokken bij Texels nieuws dat landelijk of internationaal de media haalde. Deze keer Rutgert Oosterhuis. Hij ontdekte bultrug Johannus/Johanna - na ontleding bleek het een zij - op 12 december 2012 op het Wad, nabij de Razende Bol. 

Ze hebben dezelfde ideeën over eten en drinken. Fabrizio en Evert, de uitbaters van één van de nieuwe panden op de Groeneplaats. Vanwege de liefde voor ambachtelijke processen kennen ze elkaar (en een beetje van het kitesurfen). Met De Texelse Branding zijn zij een aanwinst voor Den Burg.

In de rubriek 'Achter het nieuws' belicht TXNU inwoners die betrokken waren bij Texels nieuws dat landelijk of internationaal de media haalde. Deze keer Sidny van Zon. Hij was een van de reddingswerkers bij de Dakotaramp in de Waddenzee in 1996. Een vergeten ramp.

Jawel, whisky van Nederlandse bodem is zeker de moeite waard om te proberen volgens whiskykenners. En ook zeker die van distilleerderij De Lepelaar op Landgoed De Bonte Belevenis. ‘Veel mensen hebben geen idee hoeveel moois er hier gemaakt wordt,’ vindt Dennis Mulder, voorzitter van het panel van whiskykenners van het Algemeen Dagblad.

Een culinair restaurant aan het strand én een authentiek basic paviljoen: het strand bij paal 15 heeft het allebei. Méline van der Honing is de nieuwe eigenaar van beide strandpaviljoens op Westerslag. Met haar dochter Ilse (20) en zoon Pelle (18) gaat ze met veel plezier deze nieuwe uitdaging aan. Geen nieuwe gezichten, want alle drie waren zij al werkzaam op het strand voor ze nu het stokje overnemen van Joost en Sarah Hoogenbosch.  

Vroeger kende je de bakker, de slager, de groenteboer en vast ook de bierbrouwer. We wisten precies waar ons eten en drinken vandaan kwam. In de afgelopen jaren is dat anoniem geworden. Sinds kort zien we dat lokale producten en korte ketens weer in opmars zijn. Want het is toch veel leuker  om te weten waar je voedsel vandaan komt? En het is nog lekkerder ook.

Een visserman in hart en nieren. Niet zo eentje die wekelijks de Noordzee op gaat met een kotter. Jan Hottentot (64) haalt zijn vis dichter bij huis. Al sinds zijn twaalfde gaat hij vrijwel dagelijks het wad op. ‘Op het stuk tussen Texel en Vlieland is het zo rustig. Daar kom je, behalve een paar zeehonden, helemaal niemand tegen.’

TexelNU
kranten online

Najaar 2020

Najaar 2020

Zomer 2020

Zomer 2020

Winter 2019

Winter 2019

Winter 2018

Winter 2018

Zomer 2018

Zomer 2018

Voorjaar 2018

Voorjaar 2018

Winter 2017

Winter 2017

Zomer 2017

Zomer 2017

Voorjaar 2017

Voorjaar 2017

Winter 2016

Winter 2016

Zomer 2016

Zomer 2016

Voorjaar 2016

Voorjaar 2016

Winter 2015

Winter 2015

Zomer 2015

Zomer 2015

Voorjaar 2015

Voorjaar 2015

Winter 2014

Winter 2014